|
Nüfusun yoğun olduğu kentlerde meydana gelen doğal felaketler, kırsaldakine kıyasla çok daha ağır hasar meydana getirir. Plansız şehir yapılanması; binaları bitiştirir ve insanların yaşam alanları giderek daralır. Böylesi bir sıkışıklıkta nefes almak bile güçleşirken, olası bir yangın tehdidinde mantıklı davranacağımız şüphelidir. Zaten psikolojik olarak insanı zorlayan bu gibi durumlarda yangın merdiveni imalatı da gerçekçi bir plan doğrultusunda yapılmalıdır. Yangından kaçış kadar, nereye kaçtığımız da önemlidir.
Mega kentlerin mega sorunları olur. Alan darlığı, yangın anında insanların karşısına çıkan en büyük engeldir. Eski binaların, hiçbir planlamaya tabi tutulmadan yapılması, güvenlik sorunlarını iki katına çıkarmaktadır. Tedbir almayı bile sorun haline getiren özensiz yapılara yangın merdiveni kurmak, yama yapmaktan farksızdır. Özellikle İstanbul yangın merdiveni kurulumu aşamasında, firmalara ciddi sorunlar çıkaran bir şehirdir. Can güvenliğini koruyarak, insanları nasıl daha düzenli tahliye ederiz sorusu, İstanbul gibi büyük kentlerde öncelikle cevaplanmalıdır. Yönetmelikler değiştirilerek çözüm bulunmaya çalışılsa da ortadaki sorunu inkar edemeyiz.
Yangın sistemlerinde altın kural, doğru planlamadır. Ancak akılcı düşünce içeren programlarla yangınlardan sağ salim çıkabiliriz. Yalnızca bu bilinçle hizmet veren yangın merdiveni firmaları insanların hayatlarını kurtarabilir. Basit gibi görünen ayrıntıların, felaket anında kurtarıcı rolü üstlendiğini unutmamalıyız.